20 topprankade sevärdheter i Stockholm

Stockholm stjäl en plats på listan över vackraste städer. Stockholm ligger på 14 öar och är Sveriges huvudstad. En blandning av medeltida byggnader och modern arkitektur, staden är känd som "Nordens Venedig" eftersom den är omgiven av många vattendrag och sjöar.

En plats att älska, särskilt konstälskare och historiebiff, denna plats serverar naturens charm tillsammans med dess magnifika museer, parker och teatrar.

Topp 20 platser att besöka i Stockholm

Invånarna i Stockholm kallar det med stolthet ”levandestad” eller ”levande stad”. Det finns en oändlig bucketlist för Stockholm, men nedan är de bästa du inte kan hoppa över som resenär.

1)  Ett levande Museum- Gamla Stan

Foto av Robert EklundUnsplash

Rådande sedan 1200-talet och fylld med flera turistattraktioner som du måste se, som inkluderar restauranger som serverar autentisk smak, butiker, etc. Denna plats är ett levande museum i Stockholm. Gamla Stan är ett perfekt ställe att ta sig runt i gamla stan i Stockholm.

Platsen är välkänd för sina antika present- och souvenirbutiker som du kan köpa och ta med dig som en minnessak. Men när du väl börjar vandra runt i den lilla labyrinten av slingrande gator, känns det som att du befinner dig i en minnesbana till medeltiden. Stockholms domkyrka, Kungliga slottet, etc., är några platser som måste finnas med på din resplan.

Om du har en hobby att komma djupt in i kulturen på platsen du reste är Gamla Stan, även kallad Gamla stan, ett måste att besöka.

2)  Båtturen i Stockholm

Sightseeingtur med båt

De flesta av Stockholms stadsbor tillbringar sina sommarhelger i sina egna sommarstugor. Bäckarna rinner genom hjärtat av Stockholm och staden är omgiven av båtar i olika former och storlekar under sommarmånaderna.

Den fascinerande vattenutsikten över Stockholm är en säker sak att titta på under din resa. En tur under Stockholms broar och Royal Canal Tour är den bästa fritidsaktiviteten att göra. Stället erbjuder en biljett som är giltig i 24 timmar, så att du enkelt kan hoppa på och av åkattraktionerna.

Många av er kanske söker efter en lugn men ändå attraktiv plats att besöka i Stockholm under resan. Denna destination är ett perfekt val.

3)  Live Jazz på Norrmalm

Fasching, även känd som världsmusikarenan, är Stockholms berömda Jazz. Platsen ligger en bit från centralstationen och är en attraktion för kända och växande musikartister.

Efter att ha vandrat runt i staden en hel dag kan denna plats vara en varm och lugnande plats för lugna kvällar. Denna plats har året runt-program som säkerställer att platsen är levande hela året.

Idealisk turistplats för dina lugna kvällar, du kan överväga att besöka de närliggande kaféerna som serverar några drinkar och vistelsebokningar.

4)  Djurgårdens museer i världsklass

Foto av Nikola Johnny MirkovicUnsplash

Stockholmsborna är sanna naturälskare, särskilt den fridfulla Djurgårdens vatten- och skogsstigar. Denna ö skryter också med några av de mest kända museerna i huvudstaden.

Att köpa mat på det här stället kan bli en kostsam affär, så du kan välja att packa en picknickkorg och ha en picknick bland skogsstigarna.

Denna plats är för dig om du är en beröm av konst och historia och njuter av lugna naturvyer. Utomhus Skansen låter dig observera fem århundraden av svenska hus, gårdar och vilda nordiska djur.

5)  Stadshuset (Stockholms stadshus)

Foto av Nikola Johnny MirkovicUnsplash

Den räknas till stadens mest imponerande landmärken och dominerar Stockholms silhuett. Byggd med skymningsröda tegelstenar och guldspiror från Stadshuset, är denna plats mer populär för sin Gyllene Hall, som är täckt av 80 miljoner guldmosaikplattor . Med 200 politiker och tjänstemän som arbetar här, är Gyllene salen där gästerna för Nobelprisutdelningen äter. Till skillnad från andra sporter kan du inte röra dig fritt här och behöver en guidad tur inuti. Denna politiska byggnad kan vara ditt favoritresmål om du är intresserad av världspolitik.

6)  Artipelag

Design och natur är svenska folkets två stora passioner. Beläget i en tallskog på ön Varmdo, är konstgalleriet Artipelag en unik kombination av både natur och skönhet.

Allt fyllt med roterande internationella konst- och fotoutställningar, är det också hem för nya samlingar som de från den amerikanska popkonstlegenden A. Warhol och Lars Walin, den svenska modedesignern. Om du utforskar platsen under mattimmarna kan du hålla fast vid en påkostad restaurang som serverar lunch på vardagar och brunch på helgerna. Eller så kan du också föredra att äta i konditoriet eller kaféet.

Denna plats låter dig utforska konst i naturens knä och är värd att besöka på din resa till Stockholm.

7)  Kungliga slottet

Foto av Tom Samuelsson Unsplash

Som alla andra palats är Kungliga slottet i Stockholm också dekorerat med juvelprydda svärd, kristallkronor och kröningsvagnar prydda med guld. Sedan 1700 har detta palats varit residens för de svenska suveränerna.

Med 600 rum, varav några är öppna för turister, kan du föredra att ta en 45-minuters guide runt palatset och utforska dess skönhet. Om du har planer på att testa för Sveriges kungliga, då regelbundna militärparader och byte av

Guard är de bästa timmarna att besöka palatset.

Detta palats erbjuder dig prakten från 1700- och 1800-talen, och om du har en talang för historia kan du besöka denna plats för att utforska.

8)  Skansen Museum

Photo by Julius Jansson on Unsplash

Detta är ett av de största friluftsmuseerna. Om du är en historiefantast som älskar att kommunicera, måste du överväga att besöka denna plats.

Denna plats kan dela upp din grupp i två beroende på allas preferenser. Detta museum ger dig en utsikt över historiska trähus och en möjlighet att träffa vävarna och bagarna personligen.

Älskar djur? Du kan också stjäla möjligheten att få en nära syn på nordiska djur. Denna plats kommer att göra rättvisa om du inte känner någon lokalbefolkning och föredrar att njuta av säsongsbetonat svenskt nöje.

9)  Stadsbibliotek

Foto av Haut Risque Unsplash

Har du ett beroende av bibliofiler och arkitektur? Om ja, har du inget emot att spendera timmar på Stockholms stadsbibliotek? Denna plats är en butik med 400 000 dikter, romaner, pjäser och referensmaterial tillgängliga på flera språk.

Den har ett ikoniskt cylindriskt torn med böcker staplade från golv till tak. Gunnar Asplund, svensk arkitekt, är krediterad för rummets unika design i tre plan. Hans mål var att göra det lättare för besökare att bläddra i hyllan utan hjälp från bibliotekarierna. Så besök platsen om du är en bokmal och tveka inte att klicka på bilder då läsarna här är ganska anpassade för turister som går förbi.

10)  Vasamuseet

Utpekad som den mest besökta turistattraktionen i Stockholm, är denna plats ett räddat krigsfartyg från 1600- talet , som de flesta av er skulle vara omedvetna om. Detta träkärl som är 69 meter långt är täckt med dekorativa sniderier. Detta skepp sjönk på sin jungfruresa och upptäcktes nästan 333 år senare.

Platsen låter dig inte bara se det fascinerande skeppet utan låter dig också titta in i passagerarnas liv som rest och räddningsoperationen.

Belöna dig själv med djup kunskap om svensk historia genom att besöka denna plats. Du kan också föredra att ta en guidad tur på 30 minuter.

11)  Abba- Museet

Foto av Anastacia DviUnsplash

Guldskivor, tjocka plattformar och udda memorabilia beskriver bäst denna plats. Denna fascinerande plats är dock i verkligheten en hyllning till det glittrigaste bandet i svensk historia.

Om du är en extrovert och älskar att sjunga och dansa, kommer du att trivas på denna plats. Några ljusa interaktiva utställningar här låter dig uppträda tillsammans med Abba på scenen och klä ut dig som virtuella versioner av vissa utvalda gruppers glittrande kläder.

Även om du inte är en inbiten musikfantast kan du fortfarande spendera en halv dag på det här stället, och du kommer säkert att komma ut som en nynnande dansande person.

12)   Nationalmuseet för de sköna konsterna

Foto av MAO YUQINGUnsplash

Kallas även Nationalmuseum och är en perfekt plats för konstälskare. Ursprungligen 1792 inrättades det som Sveriges Nationalgalleri som Kungliga Museet.

Det döptes om till Nationalmuseum efter att det flyttade till sin nuvarande plats 1866. Detta konstmuseum byggdes om och renoverades nyligen 2018.

Den massiva centrala trappan och de stora gallerierna är hisnande, tillsammans med platsens arkitektur. Dessutom har denna plats den mest omfattande samlingen av världens porträttminiatyrer. Restauranger och presentbutiker finns också på denna plats.

Konsten och arkitekturen är värda att titta på, vilket gör att platsen faller i Stockholms turistmål som måste besökas.

13)  Moderna Museet

Besök deras officiella webbplats

Konsten är från 1900- talet till nutid och är allt du kan njuta av på Modern Musset. Detta museum är en utställning av moderna klassiker tillsammans med samtidskonst.

Det inkluderar filmer, fotografi, teckningar, nyckfulla utomhusskulpturer, tryck etc. som besökarna kan njuta av. En spansk arkitekt vid namn Rafael Moneo ligger bakom designen av denna vackra Musset som ligger på den pittoreska ön Skeppsholmen.

Den här platsen är en allrounder om du är en äkta konstälskare eftersom den möjliggör tillfälliga utställningar av program i världsklass, ett bibliotek, barnverkstad kompletterat med de fascinerande vyerna över Djurgården och Strandvägen.

14)  Royal National City Park

Detta är en sex mil lång, 26 kvadratkilometer lång sträcka som omger Stockholm. Den sträcker sig över tre kommuner Stockholm, Solna och Lidingö.

Du kanske inte är medveten om att detta är världens första nationalpark som tillåter turister och lokalbefolkning att flockas och varva ner. Denna skog är hem för älgar, rävar, rådjur och många sällsynta fåglar, inklusive bevingade fjärilar.

Eftersom du är en naturälskare är den här platsen ett paradis för dig när du utforskar vildmarksområdena täckta med månghundraåriga ekar, sjöar, kärr och klippiga kullar. Om äventyr intresserar dig så finns det även idrottsanläggningar.

15)  Storkyrkan- Storkyrkan

Rainer Halama, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Storkyrkan, även kallad Stockholms domkyrka, byggdes på 1200- talet och är en av de äldsta kyrkorna i Stockholm. Det är en annan plats för att utforska medeltidens arkitektur i Stockholm.

Kyrkans sal inkluderar sitt välvda tak som stöds av tegelpelaren, och barocken som byggdes 1700 är kyrkans fascinerande höjdpunkter. Denna plats är destinationen för viktiga nationella evenemang som kungliga bröllop och kröningar.

Denna plats är ett måste-besök eftersom det inte bara ger glimtar av medeltida arkitektur utan också har flera artefakter från den perioden.

16)  Östermalm

Shoppingfreaks som älskar märkeskläder och material kommer inte att ångra att de besöker denna plats. Kategoriserad som en av Stockholms mest påkostade stadsdelar, är gatan täckt av olika internationella lyxetiketter som ger dig extravagant skandinavisk design.

När du väl når Biblioteksgatan kommer du att stöta på många flaggskeppsbutiker, inklusive designbutiker och många snygga butiker i kvarteret runt Stureplan.

Om konst och inredning intresserar dig kan du njuta av Svenskt Tenn och Malmstenbutiken nära Nybroviken. När du är klar med shopping kan du njuta av den fräscha svenska maten i Ostermalamshallen.

17)  Ericsson Globe Skyview

kallerna, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

En fascinerande höjdvy är vad denna plats erbjuder besökarna. Beläget i södra utkanten av Stockholm tar den dig till översta våningen i världens största sfäriska byggnad, Ericsson-globen.

Beläget på 130 meter över havet är utsikten du får se över Stockholm city oförglömlig. Platsen är vanligtvis upptagen under rusningstid, och du kan förvänta dig en lång kö under högtrafik.

När du tittar på den spektakulära utsikten kan du äta dina måltider i restaurangen och ta några souvenirer från närliggande butiker.

18)  Spritmuseum

Även om vissa kanske antar att det här är ett spökhus, är det inte sant. Istället är detta Stockholms museum inriktat på sprit.

Dessa vackra marinbyggnader från 1700-talet i Stockholm visar Sveriges komplicerade historia med alkohol .

Hem till vodkatillverkarnas välkända konstverk sponsras av Absolut. Inte mycket av en överraskning, stället har en bar och en restaurang där du kan njuta och ha det bra.

19)  Millesgården

För närvarande ett konstmuseum och en skulpturträdgård, denna Millesgarden är hem för Stockholm. Den byggdes av ett konstnärligt par, målaren Olga Milles och hennes man Carl Milles, som var skulptör.

Inte överraskande är denna plats ockuperad av fantastiska målningar och vackra skulpturer. Dessutom är själva hemmet ett magnifikt konstverk omgivet av terrasser, fontäner, trappor och lummiga trädgårdar.

Om du älskar skönhet och konst, missar du inte chansen att besöka denna plats. Den ligger på ett avstånd av 20 minuter från Stockholm.

20)  Drottningholms slott

Foto av Oleh HolodyshynUnsplash

Den svenska kungafamiljen bor i Drottningham palace. Beläget på ön Lovon byggdes det på 1500- talet . Namnet på slottet betyder "drottningens holme".

Den användes som sommarbostad av ett par. 1661 brändes den och förföll. Senare på 1800- talet byggdes den om med en touch av modernisering.

På palatsområdet finns en kyrka byggd 1736, och om du besöker den sista söndagen i månaden kan du besöka kyrkan. Dessutom kan trädgårdarna här vara en bra plats för sightseeing.

Det är inte slutet på de vackra platserna i Stockholm. Du kan hitta många fler platser för din sightseeing men se till att du inte missar någon av dessa.

Vårt val

Artipelag

Denna plats symboliserar perfekt svenskarnas två passioner: design och natur. De vackra konstverken i galleriet omgivet av skog ger turisterna chansen att utforska konst i naturens knä. Här finns även kaféer och restauranger där du kan njuta av den svenska smaken. Platsen är ett perfekt läge för att se Stockholms konst med den fridfulla miljön runt skogen.

Fortsätt utforska

Din turné slutar inte med dessa tjugo platser. Det finns mycket mer att göra i Sveriges huvudstad. Med de elektriska öppna båtturer , museerna i staden och gallerierna som består av fantastiska konstverk över hela världen är Stockholm en fantastisk stad, och det finns mycket att ta till sig av den. Dessutom gör de kulturella landmärkena och turistattraktioner denna plats till en idealisk semesterplats i Europa.